آن وعده های شیرین چه شد؟

به گزارش پیام بوشهر، در مدت گذشته تابلوی بازار بورس کاملاً قرمز پوش شده و سهامداران به شدت آسيب دیده اند. قیمت کالاهای اساسی به بالاترین حد خود تا این لحظه رسیده است، مثلاً قیمت برنج ایرانی ناگهان چند هزار تومان افزایش یافت و به ۵۲ هزار تومان رسید.

همچنین قیمت گوشت قرمز ۵۲ درصد افزایش قیمت داشته به طوری که قیمت هر کیلوگرم آن از ۷۹ هزار تومان در مرداد ۹۹ به ۱۲۰ هزار تومان در مرداد ۱۴۰۰ افزایش یافته است.
قیمت خودرو به شکل عجیبی افزایش یافته است به طوری که مثلاً تیبا هاچ بک مدل ۱۴۰۰ به قیمت ۱۶۲ میلیون تومان رسیده است یا دنا پلاس اتوماتیک ۴۶۰ میلیون تومان شده است.
در مثال دیگر مطابق آمار منتشر شده بانک مرکزی متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در مرداد ماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۴ درصد افزایش یافته است، این در حالی است که حقوق و دستمزدها همچنان ثابت مانده و میزان یارانه نیز همان یارانه ای است که قبلا پرداخت می شد.
محسن رضایی در وعده های انتخاباتی اش گفته بود یارانه مردم را به ۱ میلیون تومان خواهد رساند و در تبلیغات خود از چک ۱ میلیون تومانی در وجه مردم ایران رونمایی کرده بود. محسن رضایی اکنون معاون اقتصادی دولت است اما حضور او نیز هیچ تاثیری در شرایط نگذاشته است.
سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی که زمانی در انتخابات شعار می داد، می گفت مشکل بورس را سه روزه حل خواهد کرد.
او اکنون به دولت رئیسی پیوسته اما او نیز نتوانسته مشکل بورس را حل کند.خود رئیسی وعده داده بود تورم را تک رقمی می کند و اقتصاددانان را برای حل مشکلات اقتصادی کشور به خط خواهد کرد. او گفته بود مشکلات معیشتی مردم را به سرعت حل خواهد کرد و از هر گونه باند بازی و انتصابات جناحی پرهیز می کند اما شیوه انتصابات نیز تا این لحظه نشان می دهد همچنان شرایط بر همان مدار سابق است .
در میان این وعده و وعید ها وضعیت قرمز شاخصهای بورس به زنگ هشداری برای بی ثمر ماندن وعده های رئیسی تبدیل شده است، شرایطی که باعث شد تا رئیس جمهور در جلسه یکشنبه هیأت دولت به آن واکنش نشان دهد.
سخنان رئیس جمهور درباره رفع مشکلات بورس در حالی است که او و دیگر نامزدهای ریاست جمهوری در خرداد ماه امسال بارها از رویکرد تیم اقتصادی دولت حسن روحانی انتقاد داشتند و برای حل این مشکلات و به خصوص بورس وعده داده بودند.
جالب آن که از بین آن نامزدها، علاوه بر ابراهیم رئیسی، محسن رضایی به عنوان معاون اقتصادی رئیس جمهور و امیر حسین قاضی زاده هاشمی به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید در کابینه سیزدهم حضور دارند و اتفاقاً در برنامه های خود بر بهبود مشکلات بورس تأکید داشتند.
حل مشکل در 3 روز
قاضی زاده هاشمی حتی مدعی شد سه روزه می شود مشکل را حل کرد. او پنجم خرداد در نشستی مطبوعاتی گفته بود: «معضل بورس قابل حل است، سه روزه می شود مشکل حاد بازار سرمایه را حل کرد و به یک دستور حکومتی از رئیسجمهور نیاز دارد».
قاضی زاده هاشمی که در آن زمان نایب رئیس مجلس بود، گفت که در مورد بورس شکایت و بازخواست کرده و این مسیر را رها نمی کند. او ابراز امیدواری کرده بود در صورت رسیدن به پاستور مشکل بورس حل شود.
رئیس بنیاد شهید و معاون کنونی رئیس جمهور در مناظره اول کاندیداهای ریاست جمهوری نیز گفته بود: «بورس یک مسئله حاد و یک مسئله ساختاری و مزمن دارد که بخش ساختاری آن در مجلس در حال اصلاح است و بخش حاد آن با سه دستورالعمل در سه- چهار روز اول دولت پیش بینی شده که به سمت بهبود بازار سرمایه برویم».
او در مناظره سوم نیز گفت که در صورت رفتن به پاستور سعی می کنیم کلاهبرداری که در سهام عدالت و بورس اتفاق افتاد را بهسرعت به نتیجه برسانیم.
قاضی زاده هاشمی، هر چند رئیس جمهور نشد اما نزدیک به 50 روز است به عنوان معاون ابراهیم رئیسی در کابینه او حضور دارد اما معلوم نیست چرا از رئیس جمهور نمی خواهد با یک دستور حکومتی مشکل بورس را سه روزه حل کند؟!
محسن رضایی هم از افرادی بود که قصد کرد دولت را در دست بگیرد اما به معاونت اقتصادی در کابینه ابراهیم رئیسی رسید. او که دکترای اقتصاد دارد در مناظره اول کاندیداهای ریاست جمهوری گفته بود رابطه دولت با اقتصاد و رابطه اقتصاد با مردم تنظیم نشده است و دولت دست در جیب مردم می کند. رضایی گفته بود مگر زندگی مردم باید از زندگی دولت جدا باشد و پرسیده بود که چرا قطار انقلاب روز به روز کوچک شده و به اسکوتر تبدیل شده.
دبیر آن روزهای مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در آن زمان وعده داده بود که یارانه ۴۵۰ هزار تومانی را برای ۴۰ میلیون نفر تضمین کرده، خسارات بورس را جبران می کند و ایالت های اقتصادی را طبق قانون انجام خواهد داد. او در مناظره دوم هم گفته بود مشکلات مردم با شعار، وعده، شعبده بازی و حرف های مفت حل نمی شود بلکه این مشکلات ریشه اقتصادی دارد و با حرف درمانی به نتیجه نمی رسد.
محسن رضایی حالا در قامت معاون اقتصادی رئیسی گفته برنامه های جدیدی برای بهبود شرایط داریم و به احتمال زیاد در آذر ماه خبرهای خوبی به مردم خواهد رسید.
او گفته: «دولت برای تقویت بازار سرمایه اقدامات متعددی را پیگیری می کند؛ زیرساخت بازار سرمایه در حال تکمیل است و از آن جا که بازار سرمایه را برای آینده اقتصادی کشور بسیار مهم می دانیم، اهمیت فوق العاده ای برای آن قائل هستیم و آن را تقویت می کنیم».
او به سهامداران این بازار توصیه کرده صبر و حوصله داشته باشند و وعده داده آینده بورس بسیار خوب خواهد بود. محسن رضایی بعد از آن که از نشستن بر روی صندلی ریاست جمهوری ناکام ماند برنامه های اقتصادی خود را در اختیار ابراهیم رئیسی گذاشت البته هنوز معلوم نیست وعده آذر ماه و آینده خوب بورس جزء آن برنامه ها بوده یا تیم اقتصادی رئیس جمهور در حال اجرائی کردن برنامه های خود است.
وعدههای رئیسی
شخص ابراهیم رئیسی نیز در اواخر خرداد و زمانی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود به صورت سرزده به تالار بورس اوراق بهادار رفته و در دیدار با مال باختگان بازار سرمایه، وعده هایی داده بود. او گفته بود: «نباید مشکلات را پشت گوش انداخت بلکه باید در دل مشکلات رفت، راه حل ها را پیدا کرد و با کمک همه کسانی که می توانند نقش آفرین باشند، وضعیت را به سرعت اصلاح کرد.
بازار بورس و مسائل آن مثل نرخ گذاری و دامنه نوسان را نمی توان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود».
رئیسی همچنین در واکنش به گلایه های چند نفر از مال باختگان بورس درباره عدم اجرای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار بورس، قول داده بود این موضوع را با جدیت پیگیری کند.
او گفته بود که مبلغ مصوب در جلسه سران قوا باید زودتر به بازار سرمایه تزریق شود تا وضعیت بورس هرچه سریعتر سامان یابد