پای لنگ کسب و کارهای اینترنتی

سارا قهرمانی
حسین فلاح جوشقانی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی 20 مهرماه درباره علل کندی اینترنت به ویژه در روزهای اخیر گفت: این موضوع در برخی نقاط کشور و در برخی ساعات وجود دارد که موجب نارضایتی مردم هم شده است و ما در بررسی هایمان و همچنین در تماس های مردم با سامانه ۱۹۵ این موضوع را دریافت کرده ایم.
وی بیان کرد: به طور مشخص در ایام شیوع بیماری کرونا ما سالانه ۵ درصد رشد ترافیک داریم که با شروع سال تحصیلی در مدارس، دانشگاه ها و حوزه ها در هفته اول به شدت ترافیک افزایش یافت و موجب شد در برخی ساعات اوج مصرف و در برخی نقاط کشور مشکل کندی اینترنت را داشته باشیم.
جوشقانی افزود: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز کارگروهی ویژه تشکیل داد و بر اساس مأموریتی که به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و شرکت ارتباطات زیرساخت داده شد، قرار است علاوه بر توسعه های لازم در شبکه زیرساخت همه نقاط دچار مشکل در اپراتورها شناسایی شود که در برنامه ای زمان بندی شده مشکلات را برطرف کنیم.
وی با اشاره به این که توسعه های زیرساختی دائم در اپراتورها در حال انجام است، گفت: ما در برخی جاها نیازمند تأمین تجهیزات هستیم و فکر می کنم حداکثر یک ماه آینده این مشکلات برطرف شود.
آقای وزیر پایتان را از روی سیم اینترنت بردارید!
روز گذشته نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس با انتقاد از کندی سرعت اینترنت گفت: سرعت اینترنت نه تنها افزایش نیافته بلکه کاهش یافته و دانش آموزان و دانش آموختگان دانشگاه ها و فضای کسب و کار آسیب دیده است.
ذبیح ا… اعظمی خطاب به وزیر با بیان اینکه پایتان را از روی سیم بردارید، تصریح کرد: همکاران شما هم می دانند که زیرساخت های اینترنت مشکل اساسی دارد.
انتظار برای حل نقاط دارای ضعف در شبکه ارتباطی کشور و افزایش کیفیت خدمات اپراتورهای اینترنت در حالی است که برخی خبرها از وجود مشکل در کمبود پهنای باند اینترنت کشور حکایت دارد، به نحوی که مدیران برخی اپراتورهای اینترنتی اذعان دارند که مشکل از زیرساختهای خدماتی آن ها نبوده بلکه پهنای باندی که از شرکت ارتباطات زیرساخت دریافت می کنند، کاهش یافته و با افت کیفیت مواجه است.
این در حالی است که با افزایش مصرف اینترنت در کشور، نیاز است که ماهانه به میزان پهنای باند کشور افزوده شود اما این طور که ادعا می شود شرکت ارتباطات زیرساخت برای خرید پهنای باند بین الملل با مشکلاتی رو به رو است و به همین دلیل ظرفیت پهنای باند اینترنت کشور به حد اشباع رسیده و این مشکل در زمان پیک مصرف، نمود بیشتری دارد.
روز ۲۳ مهر ماه عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه کنفرانس ظرفیت شبکه ملی اطلاعات در پاسخ به سئوال خبرنگاران درباره کاهش کیفیت و اختلال در شبکه اینترنت گفت که دلیل اصلی این مشکل، نبود سرمایه گذاری در شبکه ارتباطات در سال های گذشته است.
عیسی زارع پور در پاسخ به این سئوال که ادعا میشود از زمان تغییر دولت پهنای باند به کشور وارد نشده است، بدون این که پاسخ روشنی بدهد، اظهار کرد: ما یک مشکل کلانتر داریم که آن هم این بوده که در چند سال گذشته سرمایه گذاری لازم برای توسعه در بخش ارتباطات به چند دلیل صورت نگرفته است.
او ادامه داد: اولین دلیل آن مشکل تحریم ها بوده که به اپراتورها اجازه نداده تجهیزات خود را سریعتر وارد کشور کنند و شبکه خود را توسعه دهند. از سوی دیگر اپراتورها هم نتوانسته اند توسعه لازم را به دلیل نبود سرمایه گذاری روی شبکه خود ایجاد کنند. وزیر ارتباطات دلیل دوم در این زمینه را بحث کرونا و غافلگیر کردن این صنعت معرفی کرد و گفت که با آمدن کرونا اکثر کارها آنلاین شد و از آموزش گرفته تا کارهای بانکی و خرید، همه و همه توسط فضای مجازی صورت گرفت. زارع پور با بیان این مطالب گفت: با آمدن کرونا میزان استفاده از ترافیک چند برابر شد آن هم در شرایطی که شبکه برای این حجم از استفاده آماده نشده بود.
وی تأکید کرد: کشور در زمینه ارتباطات در هسته شبکه خود با مشکلی مواجه نیست؛ اما باز شدن مدارس و دانشگاه ها باعث شد ترافیک شبکه اینترنتی افزایش پیدا کند و کاربران احساس خوبی از سرویس اینترنت خود نداشته باشند.
این در حالی است که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وعده داده بود که ما با بردن فیبر نوری به تک تک خانه های مردم کاری می کنیم که مردم سرعت های چندگیگی را تجربه کنند. زارعپور اظهار کرده بود: ما ظرفیت های بسیار خوبی در تولید محصولات مرتبط با حوزه ارتباطات در کشور داریم. از تجهیزات انتهایی مثل مودم گرفته تا تجهیزات شبکه انتقال، انواع سوئیچ های مخابراتی و نوری، تجهیزات لایه های مختلف تا راه اندازی دیتاسنتر، ظرفیت زیادی در کشور وجود دارد که می توان برای توسعه شبکه ملی اطلاعات و افزایش افزایش کیفیت ارتباطات استفاده کرد. وی گفته بود که محصولات ما هیچ نقصی نسبت به نمونههای مشابه خارجی ندارند و ما امکان صادرات این محصولات را هم به خارج از کشور داریم.
همه این ادعاها در حالیست که هیچ تغییر مثبتی در حوزه دسترسی به اینترنت اتفاق نیفتاده بلکه روز به روز بر کندی اینترنت افزوده می شود.
بر اساس اطلاعات منتشر شده هم اکنون بیش از ۳۲ هزار کسب وکار اینترنتی در ایران فعال هستند که بخش بزرگی از آن ها در شبکه های اجتماعی فعالیت می کنند و کندی یا قطع اینترنت، مشکلات زیادی را برای آن ها فراهم کرده و از طرفی با پیدا شدن سر و کله یک سویه خطرناک از ویروس کرونا در آفریقا که به احتمال زیاد به ایران هم می رسد، تمام مدارس و دانشگاه ها مجدداً مجازی می شود که نیاز است هر چه زودتر مشکل کندی اینترنت برطرف شود.